realitna unia bg1
0918 / 764 640

Praktické rady pre klientov realitnej kancelárie

Praktické rady pre klientov realitnej kancelárie

Ako čo najlepšie pripraviť svoju nehnuteľnosť na predaj

Rozhodli ste sa pre predaj svojej nehnuteľnosti. Ako to spraviť, aby váš dom či byt  čo najviac zaujal potencionálneho kupujúceho, touto témou sa budeme venovať v dnešnom článku.

V prvom rade treba nehnuteľnosť čo najlepšie pripraviť na to, že sa ide predávať a na jej možnú obhliadku so záujemcom. Nikdy nezabúdajte, že dôležitú úlohu zohráva prvý dojem. Ten si človek – kupujúci vytvára už pri vstupe do vašej nehnuteľnosti.  Centrálnymi zmyslami, ktoré vo vysokej miere ovplyvňujú naše vnímanie sú zrak a čuch. Snažte sa preto, aby vaša nehnuteľnosť bola vždy pred návštevou  makléra so záujemcom uprataná a vyvetraná.

Poupratujte priestor

Odstráňte nežiadúce predmety, ktoré by mohli stáť v ceste a brániť tak plynulej obhliadke. Poutierajte prach z nábytku a vyleštite spotrebiče, kuchyňu, kúpelňu aj wc. Ak máte deti, dohliadnite, aby boli hračky na svojom mieste, nie porozťahované po celej miestnosti. Je dobré ak má v priestore všetko svoje miesto, váš byt alebo dom tak bude pôsobiť uhladenejšie a útulnejšie. Kreslo nech je zasunuté pri stole, knihy poukladané na poličke, oblečenie odložené v skrini, atď. Netreba tiež zabúdať na fakt, že ak je miestnosť preplnená nábytkom, pôsobí stiesneným dojmom a opticky vyzerá menšia. Kupujúci chce vidieť nehnuteľnosť „ako takú“, ktorú si zariadi podľa vlastných predstáv. Zaujíma ho priestor, preto je najlepšie zbaviť sa zbytočností a všetkého, čo by mu mohlo brániť vo výhľade.

Rozjasnite priestor

Pred príchodom makléra s potencionálnym kupujúcim povyťahujte všetky žalúzie a odtiahnite závesy, aby bol priestor čo najviac presvetlený. Komu by sa páčili tmavé a pochmúrne miestnosti.  Vizuálny dojem je základom pre pozitívne rozhodovanie sa kupujúceho.

Vetrajte

Ľudské emócie ovplyvňujú aj pachy. Zbavte sa nepríjemných pachov, ktoré by mohli u kupujúceho vyvolať nepríjemné pocity. Snažte sa nevyvárať aromatické jedlá tesne pred obhliadkou vašej nehnuteľnosti. Ak máte domáce zvieratko, snažte sa zbaviť pachových dôkazov o jeho prítomnosti ako aj cigaretového dymu. Dôkladne preto vyvetrajte a vpustite dnu čerstvý vzduch!

Domáce zvieratá

Domáci miláčikovia ako psy a mačky by mali byť držaní mimo prítomnosti kupujúceho. Najlepšie je bezpečne ich niekam uzatvoriť alebo ich držať mimo domu. Vyhnete sa tak odpútavaniu pozornosti kupujúceho. Nie všetci pociťujú sympatie k zvieratám, dokonca môžu trpieť alergiami alebo mať fóbiu. Aj toto treba zohľadniť a rešpektovať to.

Opravte závady

V neposlednom rade by ste mali opraviť všetky závady, ktoré by mohli komplikovať predaj nehnuteľnosti. Asi ťažko na človeka pozitívne zapôsobí rozbité sklo na interiérových dverách, na krivo pripevnené dvierka na kuchynskej linke, vŕzgajúce dvere či padajúce poličky. Ak je to vo vašich silách, snažte sa všetky nedostatky odstrániť. Viditeľné aj tie neviditeľné. Ak je to pre vás finančne náročné, treba o tom kupujúceho aspoň oboznámiť. Vyhnete sa tak tomu, že bude žiadať o zníženie ceny, prípadne pri zamlčaných vadách by mohol od kúpnej zmluvy odstúpiť.

Vytvorte scenériu útulného domova

Snažte sa priestor čo najviac zútulniť. Niekedy stačí tak málo. Naaranžujte na kuchynský alebo jedálenský stôl pekné prestieranie s čistým obrusom, ktoré môžete doplniť vázou s čerstvými kvetmi. Stavte na príjemné osvetlenie, prípadne sviečky, ktoré pôsobia na naše zmysly upokojujúco. Naaranžujte sviečky napr. do kúpeľne, vymeňte použité uteráky za čisté. V spálni sa sústreďte na čisté posteľné prestieranie, prípadne prehoz doplnený okrasnými vankúšikmi. To isté platí aj pre sedaciu súpravu v obývačke. Je dobré, ak je počas obhliadky vypnutý televízor. Vyhnete sa tak rušivým elementom. Cieľom je vytvoriť priestor, do ktorého by sa človek rád opäť vrátil. 

realitna unia bg1
0918 / 764 640